רישוי תוכנה
כללי
יש כיום מאות אלפי תוכנות בשוק העולמי, למרות שאנו משתמשים במינוח "רכש תכנה", הרי שבפעל אנו לא רוכשים את התכנה , אלא רק את הזכות המוגבלת להשתמש בתכנה. הזכות להשתמש בתכנה מוגדרת ע"י מסמך בשם ELUA – End user license agreement , מסמך משפטי המגדיר בדיוק מה ניתן ומה לא ניתן לבצע עם התכנה.
חברת עיצוב עיסקי מתמחה בנושא רישוי תכנה בהיבטים מקצועיים ומשפטיים , כחלק מהערך המוסף ללקוחותיה.
מהדורות תכנה
רוב התוכנות אינן סטטיות ועם הזמן מתאימות את עצמן למהדורות חדשות של מערכות ההפעלה ומוסיפות תכונות חדשות. מקובל בשוק התכנה לסמן תכנה ע"פ הפורמט הבא:
software_name: major version; minor version ; patch level
לדוגמא רכיב תכנה בשם Digiter 10.12.04
מצביע על מהדורה 10 של מוצר בשם Digiter , תת מהדורה 12 ורמת עידכון 04. שם זה מגדיר בדיוק את התכנה ( לא את אופן השימוש בה ) ולכן יש מספק רב של יצרנים שאינם טורחים להצמיד לפריטי תכנה מק"ט – SKU, כמקובל מאד בעולם החמרה.
רישוי מסוג Individual licenses
רישוי מסוג זה מאפשר להתקין את התכנה על CPU בודד ללא אפשרות של משתמשים ברשת לגשת לתכנה. רישוי זה נקרא במקרים רבים Computer license. סוג רישוי דומה הוא ה personal license או named license, שמאפשר למשתמש אחד ( שם מוגדר מראש ורשום ע"ג הרישוי או ברשומות היצרן ) להשתמש בתכנה. יש יצרנים המאפשרים לבעל רישוי כזה להפעיל את התכנה ע"ג מספר CPU, כל עוד מדובר במשתמש אחד מוגדר מראש.
- רישוי מסוג Perpetual , רישוי עבור תכנה ספציפית, מהדורה ספציפית וללא תאריך תפוגה ( רישוי קבוע ), לרישוי זה עשוי היצרן להצמיד חוזה תחזוקה לתקופה של שנה או חלק ממנה. עם סיום תקופת התחזוקה, ניתן במידה ונדרש להאריכה לתקופה נוספת, Maintenance Renewal. במידה והמשתמש לא חידש את התחזוקה ולאחר זמן, מבקש לקבל את המהדורה העדכנית, עליו לרכוש שידרוג – software upgrade, או המקרים מסוימים יש לרכוש את התכנה מחדש.
- מנוי שנתי , Subscription הינו רישוי שתקף תקופת זמן ( בד"כ ) שנה. בתקופת המנוי המשתמש זכאי לתמיכה טכנית ועדכוני מהדורות. עם סיום תקופת המנוי, על המשתמש להפסיק את השימוש בתכנה או לרכוש מנוי חדש. יש מקרים בהם המנוי , לאחר פקיעתו הופך לרישוי קבוע במהדורתו האחרונה.
רישוי מיוחד
- רישוי חופשי, Freeware רישוי המוענק על ידי היצרן למשתמש ללא תשלום ובדרך כלל לשימוש לא מוגבל.
- רישוי ע"פ Core, יכול להיות רישוי מכל סוג שהוא, כאשר הפעלתו ( בד"כ על שרת ) מוגבל למספר הליבות בשרת. רישוי זה מגדיר בעיקר תנאים מסחריים ולאו דוקא סוג או הגלת שימוש ברישוי.
- רישוי שותפי, Shareware License , הינו רישוי פשוט לרוב ללא הגבלות, שנדרש לשלם עבורו ) לעיתים סכום ע"פ רצון ויכולת המשתמש – Donation
- רישוי זמני – Temporary license הינו רישוי שניתן על ידי היצרן למשתמש לתקופה מוגבלת , לרוב מסיבות מסחריות. רישוי זה יכול להיות מכל סוג שהוא. רישוי מסוג זה יכול לשמש גם כרישוי מסחרי.
- רישוי הדגמתי – Trial License , זהו רישוי שמעניק היצרן למשתמש במטרה שהמשתמש יוכל לבדוק את התאמת המוצר לצרכיו. זהו רישוי מוגבל זמן ומוגבל יכולות. לעיתים מעניק היצרן רישוי מסוג Full function trial/Demo license, במקרה זה מדובר במוצר מלא מוגבל זמן שימוש. רישוי זה אינו מאפשר שימוש מסחרי.
- רישוי הדגמה קבוע – NFR – Not for resale, הינו רישוי שמעניק היצרן למשתמשים האמורים להציג את המוצר כחלק מהליך Presales. זהו רישוי מסוג Perpetual המוגבל להדגמה ולא שימוש מסחרי.
- רישוי OEM, original equipment manufacturer. זהו רישוי שאינו עומד בפני עצמו אלא מאפשר למשתמש התכנה להשתמש בו ולמכור אותו כחלק מפתרון תכנה/חמרה אחר. בד"כ מתחייב יצרן הפתרון לשלב את המוצר בכל מערכת שהוא מרכיב ולשלם תמלוגים בהתאם. רישוי זה מחייב במקרים רבים חוזה OEM בין יצרן התכנה ליצרן הפתרון. במקרים רבים, סוג רישוי זה ימכר רק עם מחשב חדש ( לדוגמא מערכת חלונות מתוצרת מיקרוסופט ).
- רישוי Home/Personal user , רישוי זה הינו רישוי עבור שימוש ביתי, לא מסחרי.
- רישוי קהילתי – Open Source License , זהו רישוי המאפשר, תוך קיום מספר תנאים, שימוש חינם בתכנת Open Source. נושא רישוי ה Open Source מורכב, ומומלץ להתייעץ עם מומחים בתחום טרם שימוש במערכות Production בסוג זה של רישוי.
- רישוי אקדמי Academic License , יכול להיות רישוי מכל סוג שהוא, כאשר ברוב המקרים מעניק היצרן הנחה או אפילו מוסר ללא תמורה את התכנה למשתמש. גם כאן יש יצרנים שמבחינים בין שימוש אקדמי גרידא, כלומר כיתות לימוד ומחקר, שימוש אדמיניסטרטיבי ושימוש ע"י תלמיד – student license כאמור עשוי להיות שוני בין הרישויים הר"מ ויש להקפיד על שימוש מדויק ע"פ ההגדרות שמעביר היצרן.
רישוי מרובה משתמשים
רישוי זה הינו רישוי לקבוצה לאגף או לכל החברה ומיועד בד"כ לאירגוניים גדולים. גם כאן יש מספר רב של סוגי רישוי.
- רישוי בו זמני – Concurrent Use. סוג רישוי זה ( המבוקר ע"י מערכת ניהול רישוי ) מאפשר שימוש רב משתתפים ( לעיתים לא מוגבל ) בתכנה, כאשר השימוש הבו זמני מוגבל למספר הרישיונות שנרכשו. לדוגמא בסביבה של 30 מפתחים נרכשו שני רישויים מסוג זה וכן כל המפתחים יכולים להשתמש ברישוי זה ללא הגבלה, אבל בו זמנים 2 יהיו אקטיבים. המשתמש השלישי שינסה להכנס לעבודה ידחה ע"י מנהל הרישוי. רישוי זה נקרא בשמות רבים כמו Floating, Network license ועוד.
- רישוי שרת/לקוח – רישוי מסוג זה הינו רישוי כפול, מצד אחד רישוי שרת ומצד שני רישוי עבור כל משתמש Client המתחבר לשרת, סוג רישוי זה מקובל במערכות שרת/לקוח כדוגמת מערכת דאר אירגונית. במקרים אלו נדרש המשתמש לשלם על התכנה בשרת וגם פר משתמש.
- רישוי אירגוני , enterprise / site license, זהו רישוי עבור אירגון שלם, גם כאן יש סוגים שונים.
- Site Unlimited – רישוי שאינו מוגבל משתמשים לאירגון בנקודה גאוגרפית קבועה.
- Multi Site unlimited / Country , רישוי שאינו מוגדל משתמשים או מיקום ברמת מדינה.
- Global unlimited license , זהו רישוי לשימוש לא מוגבל משתמשים או מיקום, שמתאים בעיקר לחברות ענק עם פריסה גלובלית.
- Site / Per seat , סוג של רישוי אירגוני שהינו מוגבל משתמשים ועל המשתמש לדווח באופן שוטף ליצרן על כמות המשתמשים הפעילים . סוג זה מאפשר לארגון לעבוד באופן מסודר ללא עודף אדמיניסטרציה ורישום, יחד עם תשלום המתאימים לגודל המשתנה של הארגון.
הערה:
האמור לעיל אינו מחליף חוות דעת משפטית בנושא זכויות יוצרים , ה EULA הינו מסמך משפטי מורכב ובמידת הצורך, יש לקבל חוות דעת משפטית מוסמכת.
מעבר לר"מ, יש סוגי רישוי נוספים כמו PPU – Pay per use ועוד . חשוב להבין ולהקפיד על שימוש נכון וחוקי של הרישוי ומומלץ בכל מקרה של אי בהירות לקבל חוות דעת מומחה, עבירות של זכיות יוצרים נמצאות במישור הפלילי ומעניקות לתובע זכות, גם ללא הוכחת נזק.







